Wat mag mijn pup snacken? 20/10/2023

Bij het geven van snoepjes en kauwstaafjes wordt vaak gekeken naar de samenstelling en de hoeveelheid. Hoewel deze heel belangrijk zijn vergeet men ook te kijken naar de groeiende pup. Ze zijn nog volledig in ontwikkeling en ook de tandjes moeten hierbij niet vergeten zijn. Zolang de hond niet volgroeid is, zullen de tanden zich ook verder ontwikkelen. Vergeet dus geen rekening te houden met de hardheid van de snacks.

Vandaag ga ik verdiepen in de ontwikkeling van het gebit om dit duidelijk voor jullie te maken. In de afbeelding die hieronder wordt weergegeven is een duidelijk schema te zien van de ontwikkeling van het gebit.


Zoals in de afbeelding weergegeven bestaat het gebit uit 3 onderdelen:

  • De glazuurlaag (emaille)
  • Tandbeen (dentine)
  • Wortelkanaal (pulpa)

  • Nummer 1 en 2 worden in de afbeelding weergegeven als de lichte buitenste laag. 3 is de donkerdere binnenste laag in de afbeelding waar de ontwikkeling te zien is. Zoals te zien is bij een jonge hond de tand nog niet heel stevig. De pulpa is nog heel groot en de harde beschermende laag is nog volledig in ontwikkeling. Naarmate de hond ouder wordt, zal de pulpa kleiner worden, maar wordt de stevige laag veel dikker.
    Hierdoor wordt de tand op den duur veel steviger. Echter is een tand pas volledig ontwikkeld op een leeftijd van 3,5 jaar. Zoals je ziet is de tand al bijna volledig ontwikkeld bij 2 jaar. Het is dan ook aan te raden pas vanaf die leeftijd echt harde kauwmaterialen aan te bieden zoals bijvoorbeeld een hertengewei of een bot.

    Indien dit voor de volledige ontwikkeling gegeven wordt kan dit te hard zijn waardoor de beschermende laag niet sterk genoeg is en de tand zal beschadigen. Een deel van de tand kan zich herstellen, maar indien de beschadiging te groot is kan dit permanente schade aanrichten aan het gebit.
    Deze schade is niet altijd direct op te merken, maar kan op latere leeftijd wel voor meer gebitsproblemen zorgen.
    Let dus goed op met de hardheid van de snacks en probeer bij jonge dieren alleen zachtere kauwproducten te geven.


    Wilt u meer weten of advies over voeding bij de pup, twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. Voor voedingsadvies kunt u contact opnemen met villi-voedingsadvies@outlook.com of via 06-41710490.


    Chocolade bij de hond en kat 20/10/2023

    Chocolade is een veel besproken onderwerp bij honden en katten. Ondanks dat de meeste weten dat dit giftig is, zien we het toch vaak fout gaan. In dit artikel wil ik jullie geheugen even opfrissen over Chocolade en waarom dit giftig is. Bel bij inname altijd de dierenarts om te overleggen wat er het beste gedaan kan worden.


    Waarom is chocolade giftig voor de hond en kat?

    Zoals men weet wordt chocolade gemaakt met Cacao. Cacao bevat de stof Theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden en katten zijn gevoelig voor de stof Theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meet Theobromine en hoe gevaarlijker voor uw huisdier. De enige die niet gevaarlijk is voor honden en katten is de witte chocolade.
    Deze bevat zo goed als geen theobromine. Echter wil dit niet zeggen dat het verstandig is te geven, ze kunnen hier namelijk alsnog braken en diarree van krijgen.

    Theobromine wordt bij de hond minder snel afgebroken dan bij de mens. Hierdoor is het schadelijk voor de hond of kat en niet voor mensen. Het gif kan zich opstapelen in het lichaam. Als er dan elke dat maar een klein stukje gegeven wordt kan dit dus in een aantal dagen tot weken toch nog voor een vergiftiging zorgen.

    Wat zijn de symptomen?

    De eerste symptomen na inname van chocolade treden meestal pas na 2 tot 4 uur op bij zowel de hond als kat. Enkele symptomen die kunnen ontstaan zijn:

    • Rusteloosheid, rillingen
    • Hijgen/ versnelde ademhaling, braken
    • Diarree, veel plassen
    • Verhoogde temperatuur, stijfheid van de spieren
    • Onrust, hyperactief gedrag
    • Verhoogde of verlaagde hartslag
    • Verminderde bloeddruk

    Het kan ook zijn dat de symptomen pas 6 tot 12 uur na inname optreden. In erge gevallen kunnen er de uren daarna zelfs epileptische aanvallen, hartritmestoornissen, hartstilstand en coma optreden. De ernstige symptomen kunnen nog komen na 12 tot 36 uur.
    Ook kan de giftige stof het spijsverteringskanaal van uw huisdier irriteren met mogelijke interne bloedingen tot gevolg. Honden en katten kunnen dus overlijden ter gevolg van een chocolade vergiftiging.


    Hoeveel chocolade is giftig?

    Hoe giftig chocolade is voor de hond of kat, is afhankelijk van welk product hij gegeten heeft en het gewicht van de hond of kat.
    Bij een kat kan vergiftiging optreden vanaf ongeveer 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het tot 60 mg/kg lichaamsgewicht. Boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan dodelijk zijn.

    Bij de hond kan 20 mg/kg lichaamsgewicht zorgen voor lichte symptomen. 40 mg/kg kan ernstige symptomen geven en 60 mg/kg kan dodelijk zijn. Ga dus altijd uit van 20 mg/kg lichaamsgewicht.

    De gemiddelde hoeveelheid Theobromine per product is als volgt:

    • Witte chocolade: 2 mg/ gram chocolade
    • Melkchocolade: 3 mg/ gram chocolade
    • Pure chocolade: 15 mg/ gram chocolade
    • Cacaopoeder: 20 mg/ gram product
    • Cacaodoppen: 14-30 mg/ gram product

    Dit wil zeggen dat een kleine hond van 3 pure chocolade eitjes al klachten van vergiftiging kan krijgen. Bij een hond van ongeveer 10 kg kan 50 tot 100 gram pure chocolade al levensbedreigend zijn bij inname.


    Voor honden en katten is helaas geen antigif bekend tegen theobromine. Hierdoor kunnen dus alleen de symptomen behandeld worden. Vaak wordt al gekozen voor te behandelen voordat er symptomen zijn opgetreden. Inname van chocolade is bij katten gelukkig heel zeldzaam in tegensteling tot de hond, waardoor een chocolade vergiftiging bij de kat gelukkig bijna niet voorkomt.

    Wilt u meer weten of voedingsadvies, twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. Voor voedingsadvies kunt u contact opnemen met villi-voedingsadvies@outlook.com of via 06-41710490.

    Bij inname van chocolade, raadpleeg ten alle tijden uw dierenarts!


    PEA supplement bij de hond 07/04/2023

    PEA wordt in de diergeneeskunde steeds vaker gebruikt. Ondanks dat dit middel bij veel huisdiereigenaren nog onbekend is, heeft het een duidelijk bewezen effect. Veel mensen weten niet wat dit product is, of zelfs het bestaan hiervan.

    Wat is PEA?

    PEA is de afkorting van Palmitoylethanolamide. Dit is een vetzuuramide dat van nature voorkomt in zowel het menselijke en dierlijke lichaam. Lichaamscellen maken deze stof aan als een reactie op een schadelijke prikkel.

    Enkele eigenschappen van PEA zijn:

    • PEA remt de cel schade dat ontstaat door oxidatieve of inflammatoire processen.
    • PEA speelt de rol van een beschermend en reparerend molecuul.
    • PEA ondersteund het herstellend vermogen van het lichaam.
    • PEA brengt evenwicht in verstoorde lichaamsprocessen.
    Kort samengevat kun je PEA dus als het ware zien als een lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer.


    Wanneer kan ik PEA geven?

    PEA kan bij veel verschillende klachten gegeven worden. Vanuit verschillende studies is PEA effectief gebleken bij chronische pijnen, neuropatische pijnen, chronische ontstekingen en acute ontstekingen.
    Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende gezondheidsklachten:

    • Artrose
    • Ontstekingen van de huid
    • Zenuwaandoeningen
    • Pijnklachten
    • Angstverschijnselen
    • Ontstekingen
    • Jeuk
    • Chronische en acute maagdarm klachten

    Hoeveel mag ik geven?

    De aanbevolen dosering PEA is bij honden 10-30 mg per kg lichaamsgewicht van de hond. Het advies is om bij de laagste dosering te beginnen. Hierbij dient de hoeveelheid verdeeld te worden over 2 maaltijden. Bij het merendeel van de honden zeggen de eigenaren dat ze binnen enkele dagen effect zien op de PEA. Indien er geen resultaat gezien wordt, kan de dosering opgehoogd worden.
    PEA is een veilig middel om te geven en kan bij veel medicatie bijgegeven worden. Wilt u zeker weten of dit middel veilig is bij te geven bij bepaalde medicatie, raadpleeg dan uw voedingsadviseur of dierenarts.


    Waarom kan je niet direct iets merken?

    PEA oefent zijn werking via de natuurlijke mechanismen van het lichaam uit. Bij een chemische pijnstiller wordt de zenuwcel meteen stil gelegd, maar dat is hierbij niet het geval.
    PEA dringt lichaamscellen binnen en gaat daar naar een speciaal deel in de celkern, waar de PEA een positieve werking uit. Voordat dit deel de hele pijn en ontstekingsreactie in het lichaam kan verminderen moeten er veel biologische acties plaatsvinden.
    Dit kan vaak wat tijd nodig hebben. Bij de een lukt dit binnen de week terwijl de ander enkele weken nodig heeft.


    Wilt u meer weten of advies over het gebruik van dit middel, twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. Voor voedingsadvies kunt u contact opnemen met villi-voedingsadvies@outlook.com of via 06-41710490.


    Voeding - Vers vlees 31/01/2023

    Het voeren van vers vlees is populair bij de diereigenaren. Veel huisdierbezitters zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding tegenover de brokken. Tegenstanders van deze voeding wijzen dan op de gezondheidsrisico’s voor het huisdier, maar ook de eigenaar. Met dit artikel zetten we de voor- en nadelen van vers vlees op een rij.

    Vers, rauw of niet verhit

    Bij het praten over vers vlees gaat het over onverhitte voeding. Buiten alleen het vlees kan dit ook orgaanvlees, vis, gevogelte, botten, melk of eieren zijn. Deze producten worden koel bewaard of gevroren.
    Ook gevriesdroogde producten die in het productieproces niet verhit worden kunnen in deze discussie meegenomen worden. Doordat deze producten voor het drogen niet verhit zijn kunnen ze alsnog ziekmakende bacteriën bevatten.

    Enkele voorbeelden van kant en klare vers vlees diëten in Nederland zijn merken als Carnibest, BARF, KVV, Duck en Lotgering. Er zijn ook eigenaren die zelf hun vers vlees maaltijden samen stellen voor hun huisdier.

    Voordelen vers vlees voeding

    !! LET OP !! De hieronder genoemde gezondheidsclaims zijn niet wetenschappelijk bewezen en dit mag de leverancier dus ook niet als argument gebruiken bij het aanprijzen van het product!!

    Veel genoemde voordelen van vers vlees zijn:

    • Honden en katten vinden het erg lekker
    • De dieren stinken/ ruiken minder
    • Honden hebben een glanzende vacht
    • Het is natuurlijk, aangezien wolven ook rauw vlees eten
    • Het dieet verbetert de energie van het huisdier en zijn gedrag
    • De dieren hebben minder gezondheidsproblemen en een betere weerstand


    Er zijn ook voordelen die ook daadwerkelijk bewezen zijn. Dieren hebben bij vers vlees namelijk minder ontlasting. Vers en verhit vlees is namelijk beter te verteren dan brokken.
    Daarnaast bevat vers vlees weinig vezels. Een laag gehalte aan vezels kan ook zijn nadelen hebben aangezien ze toch vezels nodig hebben voor het maagdarm stelsel. Vaker zie je dat dieren obstipatie krijgen bij het geven van weinig vezels.

    Daarnaast bevat een goed bereid vers vlees de natuurlijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Doordat deze stoffen op een natuurlijke wijze in de voeding zitten, kan een product gevoerd worden zonder chemische toevoegingsmiddelen. Ook hoeven er vaak geen chemische geur, kleur en smaakstoffen toegevoegd te worden aan de voeding omdat deze van nature al veel smakelijker is voor de hond.

    Nadelen van vers vlees

    Er zijn meerdere onderzoeken die erop wijzen dat de balans van de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen bij thuisgemaakte voeding en soms ook bij commerciële voeding niet goed is. Dit probleem kan echter gemakkelijk opgelost worden door advies te vragen bij mensen die ook daadwerkelijk verstand hebben van voeding.
    Sommige samenstellingsfouten zijn relatief onschuldig:

    • Vers vlees bevat vaak veel vet:
      Dieren kunnen hierdoor diarree krijgen en sneller een neiging hebben tot overgewicht, echter kan dit makkelijk opgelost worden door de hoeveelheid voeding aan te passen.
    • Vers vlees kan teveel bot bevatten in de samenstelling:
      Door een teveel aan bot binnen te krijgen kunnen de dieren verstopt raken. Dit probleem kan makkelijk opgelost worden bij de dierenarts en leid maar in weinig gevallen tot blijvende problemen. Het is bij obstipatie wel aan te raden te veranderen van vers vlees voeding.

    Er zijn ook nadelen die gevaarlijker zijn voor uw huisdier. Op het moment dat uw huisdier dit probleem krijgt, is herstel hiervan vaak niet meer mogelijk:

    • Er kan te weinig kalk in de voeding zitten:
      Door een te laag gehalte aan kalk in de voeding kan botontkalking ontwikkelen. Dit kan als gevolg leiden tot botbreuken. Bij jonge dieren die te weinig kalk krijgen kan dit ervoor zorgen dat het skelet afwijkend gaat uitgroeien. Botontkalking door te weinig kalk in de voeding wordt ook het ‘’all meat syndrome’’ genoemd.
    • Overmaat aan kalk in de voeding:
      Met name pups van grote hondenrassen zijn heir gevoelig voor. Een overmaat aan kalk kan leiden tot een afwijkende botgroei.
    • Overmaat aan vitamine A in de voeding:
      Dieren met een overmaat aan vitamine A in de voeding krijgen afwijkingen aan het skelet en de lever.
    • Te weinig taurine bij katten:
      Katten kunnen deze stof niet zelf aanmaken en moeten dus de juiste hoeveelheid uit de voeding kunnen halen. Als ze te weinig taurine krijgen, kunnen ze hartfalen, blindheid en een verminderde weerstand krijgen door de belangrijke functies van taurine.
    • Naast de bovengenoemde voedingsstoffen zijn er nog veel meer te noemen en de mogelijke gevolgen hiervan.

    Het is ondanks de bovengenoemde nadelen zeker niet onmogelijk zelf een uitgebalanceerde voeding samen te stellen. Mijn advies is dan wel iemand te raadplegen die gespecialiseerd is in diervoeding om ervoor te zorgen dat er geen tekorten zullen ontstaan.
    Indien u besluit een voeding uit de dierenwinkel te halen is het aan te raden een voeding te geven die al compleet is. Dat wil zeggen dat er vezels aan de voeding moeten zijn toegevoegd om het volledig te maken. Alleen vlees is niet voldoende bij de hond.

    Veiligheid van de voeding

    In rauw vlees kunnen ziekteverwekkers zoals toxoplasma, Neospora, E. Coli, Salmonella en resistente bacteriën bevatten. Het is mogelijk dat de hond hier ziek van wordt, maar dat hoeft niet.
    Het kan wel zijn dat een teef de parasiet Neospora doorgeeft aan een nest pups, waardoor de pups ernstige neurologische verschijnselen kunnen ontwikkelen zonder dat de moeder hier last van heeft. Het is daarom belangrijk rekening te houden met dieren die vatbaarder zijn, of sneller een kans hebben om ziek te worden van deze ziekteverwekkers. Verhitting van deze ziekteverwekkers doden, zonder dat het de verteerbaarheid van de voeding aantast.

    Er zijn ook verschillende gezondheidsrisico’s bij het geven van vers vlees. Daarom is het af te raden om vers vlees te geven aan de hond bij huishoudens waar een verhoogd gezondheidsrisico is. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, oudere mensen of jonge kinderen. Verschillende studies zijn hiervan te vinden op het internet.

    Alle mogelijke infecties kunnen voorkomen worden door de voeding voldoende te verhitten om de bacteriën in de voeding te doden. De voeding in te vriezen tegen virussen en voldoende hygiëne in acht te nemen om ervoor te zorgen dat de bacterie niet overgebracht kan worden.

    Voor vragen of advies kunt u altijd contact met ons opnemen via het contact formulier,telefonisch op 06-41710490 of per mail: villi-voedingsadvies@outlook.com