PEA supplement bij de hond 07/04/2023

PEA wordt in de diergeneeskunde steeds vaker gebruikt. Ondanks dat dit middel bij veel huisdiereigenaren nog onbekend is, heeft het een duidelijk bewezen effect. Veel mensen weten niet wat dit product is, of zelfs het bestaan hiervan.

Wat is PEA?

PEA is de afkorting van Palmitoylethanolamide. Dit is een vetzuuramide dat van nature voorkomt in zowel het menselijke en dierlijke lichaam. Lichaamscellen maken deze stof aan als een reactie op een schadelijke prikkel.

Enkele eigenschappen van PEA zijn:

 • PEA remt de cel schade dat ontstaat door oxidatieve of inflammatoire processen.
 • PEA speelt de rol van een beschermend en reparerend molecuul.
 • PEA ondersteund het herstellend vermogen van het lichaam.
 • PEA brengt evenwicht in verstoorde lichaamsprocessen.
Kort samengevat kun je PEA dus als het ware zien als een lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer.


Wanneer kan ik PEA geven?

PEA kan bij veel verschillende klachten gegeven worden. Vanuit verschillende studies is PEA effectief gebleken bij chronische pijnen, neuropatische pijnen, chronische ontstekingen en acute ontstekingen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende gezondheidsklachten:

 • Artrose
 • Ontstekingen van de huid
 • Zenuwaandoeningen
 • Pijnklachten
 • Angstverschijnselen
 • Ontstekingen
 • Jeuk
 • Chronische en acute maagdarm klachten

Hoeveel mag ik geven?

De aanbevolen dosering PEA is bij honden 10-30 mg per kg lichaamsgewicht van de hond. Het advies is om bij de laagste dosering te beginnen. Hierbij dient de hoeveelheid verdeeld te worden over 2 maaltijden. Bij het merendeel van de honden zeggen de eigenaren dat ze binnen enkele dagen effect zien op de PEA. Indien er geen resultaat gezien wordt, kan de dosering opgehoogd worden.
PEA is een veilig middel om te geven en kan bij veel medicatie bijgegeven worden. Wilt u zeker weten of dit middel veilig is bij te geven bij bepaalde medicatie, raadpleeg dan uw voedingsadviseur of dierenarts.


Waarom kan je niet direct iets merken?

PEA oefent zijn werking via de natuurlijke mechanismen van het lichaam uit. Bij een chemische pijnstiller wordt de zenuwcel meteen stil gelegd, maar dat is hierbij niet het geval.
PEA dringt lichaamscellen binnen en gaat daar naar een speciaal deel in de celkern, waar de PEA een positieve werking uit. Voordat dit deel de hele pijn en ontstekingsreactie in het lichaam kan verminderen moeten er veel biologische acties plaatsvinden.
Dit kan vaak wat tijd nodig hebben. Bij de een lukt dit binnen de week terwijl de ander enkele weken nodig heeft.


Wilt u meer weten of advies over het gebruik van dit middel, twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. Voor voedingsadvies kunt u contact opnemen met villi-voedingsadvies@outlook.com of via 06-41710490.


Voeding - Vers vlees 31/01/2023

Het voeren van vers vlees is populair bij de diereigenaren. Veel huisdierbezitters zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding tegenover de brokken. Tegenstanders van deze voeding wijzen dan op de gezondheidsrisico’s voor het huisdier, maar ook de eigenaar. Met dit artikel zetten we de voor- en nadelen van vers vlees op een rij.

Vers, rauw of niet verhit

Bij het praten over vers vlees gaat het over onverhitte voeding. Buiten alleen het vlees kan dit ook orgaanvlees, vis, gevogelte, botten, melk of eieren zijn. Deze producten worden koel bewaard of gevroren.
Ook gevriesdroogde producten die in het productieproces niet verhit worden kunnen in deze discussie meegenomen worden. Doordat deze producten voor het drogen niet verhit zijn kunnen ze alsnog ziekmakende bacteriën bevatten.

Enkele voorbeelden van kant en klare vers vlees diëten in Nederland zijn merken als Carnibest, BARF, KVV, Duck en Lotgering. Er zijn ook eigenaren die zelf hun vers vlees maaltijden samen stellen voor hun huisdier.

Voordelen vers vlees voeding

!! LET OP !! De hieronder genoemde gezondheidsclaims zijn niet wetenschappelijk bewezen en dit mag de leverancier dus ook niet als argument gebruiken bij het aanprijzen van het product!!

Veel genoemde voordelen van vers vlees zijn:

 • Honden en katten vinden het erg lekker
 • De dieren stinken/ ruiken minder
 • Honden hebben een glanzende vacht
 • Het is natuurlijk, aangezien wolven ook rauw vlees eten
 • Het dieet verbetert de energie van het huisdier en zijn gedrag
 • De dieren hebben minder gezondheidsproblemen en een betere weerstand


Er zijn ook voordelen die ook daadwerkelijk bewezen zijn. Dieren hebben bij vers vlees namelijk minder ontlasting. Vers en verhit vlees is namelijk beter te verteren dan brokken.
Daarnaast bevat vers vlees weinig vezels. Een laag gehalte aan vezels kan ook zijn nadelen hebben aangezien ze toch vezels nodig hebben voor het maagdarm stelsel. Vaker zie je dat dieren obstipatie krijgen bij het geven van weinig vezels.

Daarnaast bevat een goed bereid vers vlees de natuurlijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Doordat deze stoffen op een natuurlijke wijze in de voeding zitten, kan een product gevoerd worden zonder chemische toevoegingsmiddelen. Ook hoeven er vaak geen chemische geur, kleur en smaakstoffen toegevoegd te worden aan de voeding omdat deze van nature al veel smakelijker is voor de hond.

Nadelen van vers vlees

Er zijn meerdere onderzoeken die erop wijzen dat de balans van de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen bij thuisgemaakte voeding en soms ook bij commerciële voeding niet goed is. Dit probleem kan echter gemakkelijk opgelost worden door advies te vragen bij mensen die ook daadwerkelijk verstand hebben van voeding.
Sommige samenstellingsfouten zijn relatief onschuldig:

 • Vers vlees bevat vaak veel vet:
  Dieren kunnen hierdoor diarree krijgen en sneller een neiging hebben tot overgewicht, echter kan dit makkelijk opgelost worden door de hoeveelheid voeding aan te passen.
 • Vers vlees kan teveel bot bevatten in de samenstelling:
  Door een teveel aan bot binnen te krijgen kunnen de dieren verstopt raken. Dit probleem kan makkelijk opgelost worden bij de dierenarts en leid maar in weinig gevallen tot blijvende problemen. Het is bij obstipatie wel aan te raden te veranderen van vers vlees voeding.

Er zijn ook nadelen die gevaarlijker zijn voor uw huisdier. Op het moment dat uw huisdier dit probleem krijgt, is herstel hiervan vaak niet meer mogelijk:

 • Er kan te weinig kalk in de voeding zitten:
  Door een te laag gehalte aan kalk in de voeding kan botontkalking ontwikkelen. Dit kan als gevolg leiden tot botbreuken. Bij jonge dieren die te weinig kalk krijgen kan dit ervoor zorgen dat het skelet afwijkend gaat uitgroeien. Botontkalking door te weinig kalk in de voeding wordt ook het ‘’all meat syndrome’’ genoemd.
 • Overmaat aan kalk in de voeding:
  Met name pups van grote hondenrassen zijn heir gevoelig voor. Een overmaat aan kalk kan leiden tot een afwijkende botgroei.
 • Overmaat aan vitamine A in de voeding:
  Dieren met een overmaat aan vitamine A in de voeding krijgen afwijkingen aan het skelet en de lever.
 • Te weinig taurine bij katten:
  Katten kunnen deze stof niet zelf aanmaken en moeten dus de juiste hoeveelheid uit de voeding kunnen halen. Als ze te weinig taurine krijgen, kunnen ze hartfalen, blindheid en een verminderde weerstand krijgen door de belangrijke functies van taurine.
 • Naast de bovengenoemde voedingsstoffen zijn er nog veel meer te noemen en de mogelijke gevolgen hiervan.

Het is ondanks de bovengenoemde nadelen zeker niet onmogelijk zelf een uitgebalanceerde voeding samen te stellen. Mijn advies is dan wel iemand te raadplegen die gespecialiseerd is in diervoeding om ervoor te zorgen dat er geen tekorten zullen ontstaan.
Indien u besluit een voeding uit de dierenwinkel te halen is het aan te raden een voeding te geven die al compleet is. Dat wil zeggen dat er vezels aan de voeding moeten zijn toegevoegd om het volledig te maken. Alleen vlees is niet voldoende bij de hond.

Veiligheid van de voeding

In rauw vlees kunnen ziekteverwekkers zoals toxoplasma, Neospora, E. Coli, Salmonella en resistente bacteriën bevatten. Het is mogelijk dat de hond hier ziek van wordt, maar dat hoeft niet.
Het kan wel zijn dat een teef de parasiet Neospora doorgeeft aan een nest pups, waardoor de pups ernstige neurologische verschijnselen kunnen ontwikkelen zonder dat de moeder hier last van heeft. Het is daarom belangrijk rekening te houden met dieren die vatbaarder zijn, of sneller een kans hebben om ziek te worden van deze ziekteverwekkers. Verhitting van deze ziekteverwekkers doden, zonder dat het de verteerbaarheid van de voeding aantast.

Er zijn ook verschillende gezondheidsrisico’s bij het geven van vers vlees. Daarom is het af te raden om vers vlees te geven aan de hond bij huishoudens waar een verhoogd gezondheidsrisico is. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, oudere mensen of jonge kinderen. Verschillende studies zijn hiervan te vinden op het internet.

Alle mogelijke infecties kunnen voorkomen worden door de voeding voldoende te verhitten om de bacteriën in de voeding te doden. De voeding in te vriezen tegen virussen en voldoende hygiëne in acht te nemen om ervoor te zorgen dat de bacterie niet overgebracht kan worden.

Voor vragen of advies kunt u altijd contact met ons opnemen via het contact formulier,telefonisch op 06-41710490 of per mail: villi-voedingsadvies@outlook.com