Over mij

Mijn naam is Naomi Wagemans en ben sinds juli 2015 werkzaam als paraveterinair binnen de dierenartsenpraktijk. In de loop van de jaren heb ik verschillende cursussen gevolgd. Vooral over voeding, aangezien ik dit een heel interessant onderwerp vind.

In 2019 heb ik dan ook mijn diploma gehaald als voedingsconsulent en ben begonnen met het advies geven binnen de praktijk. Echter is het in de praktijk vaak zo druk dat het soms lastig is om goed advies te geven op basis van de hond die ik voor mij zie staan. Wat mij ook was opgevallen is dat er eigenlijk heel weinig met de voeding wordt gedaan bij dieren.

Als je naar de dierenwinkel gaat wordt een zak in de handen gegeven maar verder geen informatie buiten de dosering op de verpakking. Ik heb dit met mijn eigen dieren ook vaak gemerkt. Ik vind het fijn als ik mensen kan helpen met de voeding en duidelijkheid kan geven waarom deze voeding juist geschikt is.

Daarom ben ik sinds 1 augustus 2022 begonnen met het zelfstandig advies te geven aan eigenaren van honden of katten, onafhankelijk van een merk of praktijk. Hopelijk kan ik via deze weg meer duidelijkheid geven over alle voedingen die op het moment op de markt zijn.

Naomi met haar hond

Wat houdt voedingsadviseur nou precies in?

Als voedingsadviseur is het heel belangrijk te kijken naar de hond of kat. Het dieet moet voldoen aan de specifieke behoeftes van het desbetreffende dier of híj/zij ziek is of niet. Een goed advies wordt gegeven door niet alleen te kijken naar de voeding, maar ook door te kijken naar de eetgewoontes, woonsituatie, leefomgeving, beweging en eventuele snacks.

Er komt dus meer bij kijken dan je denkt. Verder is het heel belangrijk geen vooroordelen te hebben over bepaalde voedingen. Een goed advies wordt gegeven als je merk onafhankelijk bent en open staat voor de verschillende soorten voedingen op de markt. De een doet het goed op vers vlees, terwijl de ander het juist goed doet op brokken.

Verder wordt er gekeken naar de samenstelling van de voeding, berekend of deze hoeveelheden voldoen aan de normen voor de hond of kat, de ideale hoeveelheid berekend voor de hond of kat en een controle gedaan bij eventuele aanpassingen aan de voeding. Verder is de bereidingswijze heel belangrijk om naar te kijken.

Dit is niet alleen belangrijk voor de hond of kat, maar soms ook heel belangrijk voor de eigenaren zelf.

Een kat krijgt een snoepje

Waarom de naam "Villi voedingsadvies"?

Het moeilijkste van alles vond ik het verzinnen van de naam. Niet te lang, maar hij moet wel blijven hangen. Zo kwam ik op de naam Villi. Het is kort maar krachtig en heeft ook met het onderwerp te maken.

Ik zal een korte uitleg geven waar Villi voedingsadvies vandaag komt:

Een onderdeel van de spijsvertering is de dunne darm. Deze bevat uitstulpingen, ook wel villi genoemd. Deze zorgen ervoor dat de slijmvlieslaag in de dunne darm groter wordt. Door de darmvlokken is de oppervlakte van de dunne darm groter waardoor de dunne darm een grotere mogelijkheid heeft om voedingsstoffen op te nemen. De darmvlokken (villi) hebben kleinere uitstulpingen (microvilli) om de oppervlakte nog groter te maken.

Vandaar ook de naam villi, dit is samen met de maag het startpunt voor de vertering en opname van de voedingsstoffen.

Afbeelding van een darm villi